
Ai un ten acneic? Uite care sunt dusmanii si prietenii pielii!
Acneea este una dintre cele mai comune afectiuni dermatologice, fiind mentionata pentru prima data in secolul al-VI-lea. In prezent, prevalenta variaza in functie de varsta si etnie, insa studiile arata ca pana la 85% dintre adolescenti si aproape doua treimi dintre cei cu varste peste 18 ani se pot confrunta cu acnee. Aproximativ 55% dintre adultii cu varste intre 20 si 40 de ani se confrunta azi cu acnee.
Te-ar putea surprinde acest lucru, insa una dintre cauzele principale pentru care adultii de confrunta cu acnee este reprezentata de produsele cosmetice pe care acestia le folosesc. Produsele eficiente ar trebui sa reduca acneea, sa previna semnele de imbatranire, sa vindece si sa regenereze pielea. Aceasta are nevoie de uleiurile naturale si bacteriile sale pentru a fi in echilibru, asadar produsele care usuca in mod agresiv pielea nu sunt eficiente. Componentele sintetice din cosmetice perturba echilibrul la nivelul pielii si pot conduce la eruptii cutanate, iritatii si inflamatii. Asadar, folosirea unui produs cosmetic organic este important.
Mai mult decat atat, oamenii nu acorda niciun pic de atentie ingredientelor non-comedogenice, adica acele ingrediente care nu blocheaza porii. Exista un sistem de evaluare comedogena pentru ingredientele utilizate pe scara larga de catre producatorii mari de produse cosmetice, variind de la 0 (nu blocheaza porii) la 5 (infunda porii). Anumite ingrediente prezinta o probabilitate crescuta de a infunda porii, precum dimeticona, dar si unele ingrediente naturale sunt comedogene pe anumite tipuri de piele. De exemplu, unele persoane au rezultate bune folosind uleiul de cocos, in timp ce altora li se infunda porii instant de la acesta. Asa ca, fa experimente pentru a vedea la ce ingrediente naturale raspunde bine pielea ta, iar rezultatele tind sa apara destul de repede!
Alcoolul, acidul salicilic si peroxidul de benzoil sunt ingrediente comune in produsele cosmetice care promit eliminarea acneei. Dar acestea indeparteaza excesul de ulei, usuca pielea si, desi la inceput pielea tinde sa arate mai bine, ele pot duce rapid la iritare, facand eruptia si mai agresiva. De aceea, iti recomandam sa folosesti ingrediente naturale, precum aloe vera, ulei de arbore de ceai, ulei esential de lamaie. Toate acestea sunt benefice in curatarea porilor, eliminarea bacteriilor si prevenirea inflamatiilor.
Citeste si: Cosmeticele romanesti Nympheum aduc natura mai aproape de tine
Cremele hidratante si BB Cream-urile pot pretinde ca te ajuta sa acoperi micile imperfectiuni, dar multe dintre acestea contin acid salicilic si silicon sintetic. Dar acest din urma ingredient este comedogen, asa ca opteaza pentru un cosmetic vegetal, cu un efect natural de echilibrare, asa cum este uleiul de jojoba. Stai departe de cosmeticele care contin biocide (conservanți), deoarece acestea omoara flora naturala sanatoasa a pielii, agravand acneea! Pielea are nevoie sa respire, ea este cel mai mare organ si, potrivit medicinei chineze, pielea este conectata la plamani.
Particulele sintetice de parfum sunt si ele iritante si au legatura cu tulburarile hormonale. Alege in schimb cosmetice naturale imbogatite cu uleiuri esentiale de lavanda sau musetel, lamaie sau grapefruit, deoarece acestea au efecte benefice pentru pielea, dar confera si un miros placut cremei. Unele uleiuri esentiale sunt chiar utilizate ca si conservanti naturali, alaturi de Vitamina E si antioxidanti.
Femeile tind sa se confrunte intr-un procent mai mare cu acneea in viata adulta, din cauza luptei continue cu hormonii legati de ciclul menstrual, sarcina, menopauza, etc. Alimentatia joaca un rol esential in schimbarile hormonale, asa ca acorda-i o atentie deosebita. Elimina cei mai frecventi agravatori ai acneei, precum zaharul, produsele lactate, alimentele procesate si prajite, si observa schimbarile care se produc la nivelul pielii. Fa testul pentru o luna si vezi cum se schimba aspectul pielii tale!
Curata, tonifiaza, hidrateaza, exfoliaza, dar intotdeauna constient, folosind ingrediente naturale!