Ce dezvăluie pielea despre sufletul tău?

Pielea este contactul nostru cu lumea exterioară. Pielea este obiectul dorinței, locul în care ne stă ascunsă viață, dar este și un uriaș biotop pentru bacterii, ciuperci, viruși și paraziți.

Pielea este un organ fascinant, cel mai mare organ al omului, este o realizare uimitoare. Ea dezvăluie o mulțime de lucruri despre noi, se înroșește, e palidă, transpiră sau aduce pielea de găină. Simptomele vieții noastre psihice sunt vizibile direct pe piele, pentru noi, dar și pentru ceilalți. Ce ne acoperă ne dezvăluie.

De exemplu, înroșirea obrajilor nu este declanșată niciodată în mod conștient, ci ea survine în momente de mare emoție. Impulsurile nervoase se declanșează ca răspuns la un sentiment, vasele sanguine se dilată și astfel apar petele roșii, indiferent de temperatura de afară. Furie, nervozitate, rușine sau excitare, toate acestea pot declanșa acest fenomen.

Roșeața și semnele de pe față, gât și decolteu, în momentele de rușine sau de febrilitate, se observă mai ales la femeile tinere, căci pielea lor este fină și transparentă.

Partea creierului situată deasupra ochilor este zona responsabilă de etică și morală. Atunci când facem ceva greșit, se declanșează imediat sentimentul de rușine, iar înroșirea feței e un semnal de avertizare.

Când ne înroșim brusc se spune că o facem de emoție. Înroșirile motivate psihic apar când ne bucurăm, când suntem foarte concentrați, iritați, furioși, jenați, speriați sau excitați sexual.

Pentru unele persoane înroșirea feței este o adevărată problemă care îi poate chinui atât de mult, încât dezvoltă o boală psihică denumită eritrofobie. În acest caz, teama de înroșire provoacă înroșirea. Presiunea psihică este atât de mare, încât mulți se simt jalnic și realmente bolnavi. Capul le arde, transpirația rece le iese din pori, se simt slăbiți, chiar li se face rău. În astfel de momente, sângele este invadat de hormonul de stres denumit cortizol și de neurotransmițători de inflamație.

Cortizolul are nenumărate efecte secundare în organism. Pielea dezvoltă iritații sau acnee de stres și tinde să se infecteze, pentru că sistemul imunitar este inhibat. Sub efectul stresului, glandele noastre suprarenale secretă, de asemenea, adrenalină și noradrenalină. Ca reacție, crește și tensiunea arterială și nivelul glicemiei din sânge, astfel încât corpul să fie bine irigat cu sânge și aprovizionat cu energie. În același timp, procesul de digestie, care ar fi în acest caz potrivnic, devine mai lent. Stresul cronic devine periculos pe termen lung. El ne afectează sistemul cardiovascular și psihicul, ne reduce libidoul, nivelul de testosteron și combativitatea masculină.

Dermatologii întâlnesc des boli ale pielii în care psihicul caută un drum spre exterior și lasă semne vizibile pe corp. De exemplu, acneea zgâriată a tinerelor fete, caz în care nu e vorba despre coșuri adevărate, ci mai degrabă de foarte multe pete roșii zgâriate care formează cruste. Stresul le determină pe aceste fete să disipeze tensiunea acumulată contra propriei persoane. Roaderea unghiilor face parte din aceeași categorie de detensionare.

Pielea reflectă nu numai suferința psihică și stresul, ci și emoțiile frumoase: dragostea face obrajii roșii și stimulează secreția de hormoni. Femeile se bucură de țesuturi mai moi, de piele  frumoasă și păr strălucitor. Ridurile întârzie să le apară. Oamenii fericiți au un nivel mai scăzut de hormoni de stres și un aspect mai plăcut al tenului. Hormonul oxitocină, care este secretat atunci când pielea este atinsă și mângâiată, oferă bună-dispoziție.

Pielea ta ce spune despre sufletul tău? Ai grijă de ea și emană bucurie și sănătate în fiecare zi!


Leave your thought here