Cele mai importante beneficii ale saunei

După o zi încărcată la serviciu, meriți un moment de răsfăț, de relaxare a mușchilor și de reducere a tensiunii din organism. Poți face asta cu ajutorul unei ore de sport, a unei plimbări vioaie prin parc sau, de ce nu, cu o sesiune de saună.

Sauna este una dintre cele mai vechi forme de îmbăiere cunoscute în întreaga lume. Deși unii cercetători cred că sauna a fost inventată în timpul imperiilor bizantine și scite, ceea ce cunoaștem cu adevărat este că sauna a fost perfecționată de popoarele nordice. Finlandezii par să fi fost cei care au răspândit tradiția saunei pe tot globul.

Dar nu despre istoria îndelungată a saunei vreau să-ți vorbesc în acest articol, ci despre beneficiile pe care sauna le are pentru sănătate și stare de bine.

Iată care sunt cele mai importante 10 beneficii ale saunei:

  1. Sauna elimină stresul – studiile medicale demonstrează efectul negativ pe care stresul îl are asupra calității vieții noastre. Mai mult, cele mai multe dintre afecțiunile care apar la adulți (inclusiv boli cardio-vasculare) sunt legate de stres. Sauna este una dintre metodele eficiente de eliberare a stresului. În primul rând, ea se realizează într-un mediu liniștit, departe de agitație. Apoi, caldura saunei relaxează mușchii, îmbunătățeste circulația și stimulează eliberarea de endorfine.
  2. Sauna reduce durerile musculare și articulare – eliberarea endorfinelor are un efect tranchilizant asupra organismului, iar durerile musculare sau articulare se reduc semnificativ. În timpul saunei vasele de sânge se dilată, ceea ce contribuie la o mai bună circulație a sângelui, reducând tensiunea musculară.
  3. Sauna elimină toxinele din organism – cunoști faptul că, prin transpirație, sunt eliminate multe toxine din organism. Însă, multe persoane nu transpiră în mod regulat, deoarece nu au o activitate intensă pentru a avea loc acest proces. Făcând saună, temperatura corpului crește, vasele de sânge se dilată, glandele sudoripare sunt stimulate, iar căldura începe să urce (din interior) la nivelul pielii, creând transpirația. Odată cu aceasta sunt eliminate și toxine pe care le-am absorbit în urma interacțiunii cu mediul înconjurător.
  4. Sauna curăță pielea – Atunci când organismul începe să producă transpirație, suprafața pielii este curățată, iar celulele moarte sunt eliminate. De asemenea, bacteriile sunt îndepărtate, iar circulația la nivelul capilarelor este îmbunătățită.
  5. Sauna îmbunătățește somnul – eliberarea endorfinelor scade pe măsură ce efectul saunei trece, corpul se relaxează, favorizând un somn liniștit pe tot parcursul nopții.
  6. Îmbunătățește performanța cardiacă – cercetările confirmă faptul că ritmul cardiac crește de la 60-70 bătăi pe minut la 110 – 120 bătăi pe minut în timpul saunei. Așadar, o sesiune de saună pe săptămână sau la 3-4 zile antrenează mușchiul cardiac și îmbunătățeste performanța cradiacă. Dacă alternezi câteva minute de saună cu câteva minute de duș rece, ritmul cardiac crește cu până la 60%, ceea ce este similar efectuarea unor exerciții moderate.
  7. Sauna arde calorii – datorită creșterii ritmului cardiac, organismul ajunge să consume până la 300 de calorii într-o sesiune de saună fierbinte.
  8. Te ajută să tratezi răceala și gripa – atunci când organismul este expus la căldura saunei, acesta produce celule albe mult mai rapid, care ajută la distrugerea virusurilor.  De asemenea, poți adăuga ulei esențial de lavandă Nympheum, pentru a ușura simptomele neplăcute ale congestiei sinusurilor.
  9. Sauna are beneficii la nivel social – deși se vorbește despre beneficiile sociale ale saunei destul de rar, acestea sunt chiar importante. Sauna poate fi și un mediu plăcut pentru socializare.
  10. Te ajută să te simți bine, mental și fizic –  sauna îți redă starea de bine după o zi încărcată la serviciu. Putem spune că sauna este despre: a te simți bine, a arăta bine și a dormi bine.

Sper că te-am convins să mergi chiar azi la o sesiune relaxantă cu aburi. Te aștept pe magazinul online Nympheum, să descoperi produsele naturale pentru stare de bine.

Cu drag,

Alina


Leave your thought here