Recomandări pentru a controla acneea

Coșurile de pe față, gât, spate sau umeri sunt specifice acneei. Te confrunți și tu cu așa ceva? Știm că sunt supărătoare, mai ales dacă te afli în perioada adolescenței, când aspectul este foarte important.

Dar știi care este cauza apariției acneei? Cauza profundă a acneei este hipersensibilitatea la nivelul normal al hormonului sexual, care determină producerea unei cantități anormal de mari de sebum, substanță grasă secretată de glandele sebacee și care protejează pielea.

În același timp, o reacție anormală în interiorul glandelor sebacee face ca celulele care le căptușesc să devină prea lipicioase. În loc să fie eliminate după ce mor, aceste celule se adună și înfundă canalul seboreic. Sebumul acumulat se întărește formând un cap negru sau alb, iar bacteriile prezente pe suprafața pielii se pot multiplica cu ușurință, producând pustula roșie și umflată, tipică pentru acnee.

În cazuri grave, aceste pustule se pot transforma în comedoane sau chisturi pline cu lichid.

Anumite medicamente pot agrava acneea. La unele femei acneea este un simptom de ovar polichistic, o afecțiune hormonală care poate declanșa și menstre neregulate, infertilitate, pilozitate excesivă și creștere în greutate. Nu e cazul să te îngrijorezi, ci să îți faci un control specializat la un medic.

Următoarele recomandari pe care le voi face sunt utile oricui are tendința să facă acnee și pot fi cele mai simple modalități de a controla acneea ușoară.

  • Spală-te pe față cu un săpun care nu conține ulei, dar nu usucă pielea. Dacă ai nevoie de un produs emolient, folosește unul care nu este gras.
  • Razele ultraviolete sunt eficace împotriva acneei, așa că expune-ți pielea la lumină naturală cel puțin o jumătate de oră pe zi. Evită orele cu soare arzător (miezul zilei pe timp de vară).
  • Alege cu grijă crema de protecție solară. Cumpără produse fără acid para-amino-benzoic și fără ingrediente cosmetice care pot înfunda porii.
  • Evită să transpiri foarte tare și să petreci mult timp în mediu umed.
  • Suplimentele alimentare care conțin iod și sarea iodată agravează acneea, deci evită-le!
  • Aplică local ulei de arbore de ceai o dată sau de două ori pe zi, folosind o bucată de tifon. Dacă preferi, diluează uleiul cu apă.
  • Părul nu trebuie să intre în contact cu fața, mai ales dacă este gras. Evită, de asemenea, să-ți atingi fața cu mâinile.
  • Dacă folosești gel sau spumă de păr și ai acnee pe frunte, renunță la aceste produse câteva săptămâni și observă dacă te ajută.
  • Uleiul de lavandă și cel de geraniu au proprietăți antiseptice și vindecătoare și pot reduce inflamațiile, așa că le poți încerca. Ca să alegi cel mai bun ulei esențial, te invit să citești articolul despre cum să alegi un ulei esențial pur.

Din câmpiile Brailei am cules lavandă și am creat un ulei esențial pur de lavandă, care te poate ajuta să lupti cu acneea. Îl poti achiziționa de aici: https://nympheum.ro/produs/ulei-esential-de-lavanda/

Sper ca aceste sfaturi să te ajute să scapi de inestetica acnee.

Cu drag,

Alina


Leave your thought here