cânepă

Uleiul de cânepă- elixirul sănătății

Despre uleiurile vegetale presate la rece, am auzit cu toții și știm deja că sunt foarte bune pentru corpul și pielea noastră. Acestea sunt bogate în minerale și acizi grași esențiali, iar dacă sunt incluse în alimentația sau în rutina de îngrijire, aduc adevărate beneficii corpului.

În acest articol voi scrie despre uleiul de cânepă, un adevărat elixir pentru sănătate.

Am auzit deseori confuzia că uleiul presat la rece din cânepă conține substanțe psihotrope! Să lămurim acest aspect de la început! Deși provin din aceeași familie, Cannabis sativa, cânepa de cultură și canabisul sunt plante diferite cu conținut diferit. Cea mai importantă deosebire este că substanța psihotropă tetrahydrocannabinol, pe scurt THC, are concentrații diferite. Acesta, în canabis ajunge până la 28%, iar în cânepa de cultură abia dacă îl găsim în concentrație de 0,3%. În ultimii ani, cercetările au arătat că acești canabinoizi, cei mai cunoscuți fiind THC și CBD, au efecte uimitoare asupra sănătății. Aceștia au fost introduși chiar și în unele terapii pentru tratarea cancerului.

Dar haideți să aflăm care sunt beneficiile uleiului de cânepă presat la rece!

  • Conținutul ridicat de acizi grași polinesaturați- linoleic (omega 6), alfa linoleic (omega 3) și gamma linoleic- este ideal pentru sănătatea noastră. Consumat ca atare, în salate sau în mâncare, uleiul de cânepă reduce nivelul colesterolului total și LDL. Astfel, se reduce riscul producerii unui atac cerebral sau infarct miocardic.
  • Numeroase studii au arătat că omega 3 și 6 sunt eficienți în tratamentul unor probleme de piele, așadar având cel mai mare conținut de acești acizi grași, uleiul de cânepă este ideal pentru tratarea:

Acneei: un studiu din 2014[1] a concluzionat că acizii grași și canabidiolul reduc apariția coșurilor și reglează secreția de sebum.

Eczemelor: un studiu din 2005, desfășurat pe durata a 20 de săptămâni[2], a demonstrat că utilizarea uleiului de cânepă ca supliment alimentar reduce semnificativ eczemele.

Psoriazisului: un studiu din 2015[3] arată că utilizarea acidului gras omega 3, regăsit și în uleiul de cânepă în concentrații foarte mari, în combinație cu vitamina D și fototerapie UVB, reduce simptomele psoriazisului.

  • Uleiul de cânepă este antibacterian. Un studiu din 2017[4] a arătat că acest ulei inhibă activitatea bacteriilor, inclusiv a stafilococcului auriu. Acesta din urmă este o bacterie foarte periculoasă, responsabilă de apariția infecțiilor de piele, pneumoniei și infecțiilor miocardice.

Cânepa este cultivată în România de secole și a fost utilizată pentru producerea uleiului și a fibrei naturale. Acestea erau nelipsite din gospodăriile oamenilor și așa ar trebui să fie și astăzi.

Noi, la Nympheum suntem foarte convinși de proprietățile curative ale acestei plante, și acest lucru ne-a determinat să avem propria cultură de cânepă din care obținem prin presare la rece acest ulei nemaipomenit. În curând vom publica mai multe produse cosmetice ce conțin ulei de cânepă, însă până atunci, puteți testa crema reparatoare- intens hrănitoare.

Aveți grijă de corpul vostru și acesta vă va răsplăti!

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4151231/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16019622/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4134971/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6154611/